Venus is de latijnse naam voor de Griekse godin van de liefde, Aphrodite. Haar naam betekent: uit het schuim geboren en zij verwijst naar de sacrale voorchristelijke vrouwelijke kunst die te maken heeft met leven, dood en wedergeboorte. Velen leven echter met het patriarchale beeld van de oervrouwe en de tijd lijkt rijp venuskunst van haar negativiteit te gaan ontdoen, te herwaarderen en ze te integreren met ons vrouwvijandige vaderlands verleden. De herontdekking van de sacrale grondbetekenis van Venus en haar kunst te herontdekken omvat ook een juist verstaan van de symbolen, beelden en archetypen in de kalender van de Maya.

De roos als bloem van de liefde is gewijd aan de godin van de liefde Venus/Aphrodite. Voordat men haar Venus ging noemen, stond ze bekend als Eosphoros (of Phosphoros) en Hesperos, de kinderen van de dageraad en schemering. De gestalten van Venus wisselen van groei naar volwassenheid tot ouderdom, dood en wedergeboorte. De Godin staat in een driegelede wereld van geest, ziel en lichaam; overal is haar wezenskenmerk, haar keurmerk eenheid en diepe verbondenheid. Liefde. Liefde voor de Natuur en het Leven.

Door te schrijven, te tekenen, te wandelen in de vrije natuur of welke kunstzinnige uiting dan ook maar bij jou past en dit te verbinden met de tonen, kleuren en zegels die voor jou bij uitstek van betekenis zijn, b.v. je jaardrager of je jaarthema kom je op eigen wijze in contact met de gelaagdheid in jezelf. Dat is waar het om gaat. Jouw belevingswereld in verbinding brengen met de levengevende kracht die de wereld van de zichtbare verschijnselen bezielt, voortdrijft en transformeert. Archetypen vind je in tal van verhalen maar ook in je eigen levensverhaal.

Als steuntje in de rug kun je daarbij een zonnen-horoscoop laten maken. Een zonnen-horoscoop is een document voor jou op maat gemaakt. Dat houdt in dat je zelf een korte biografie-schets gaat schrijven over jouw levensomstandigheden zoals je plek in het gezin van herkomst en nu, je werkzaamheden en eventueel ziekten. Ook een beschrijving van je motivatie voor het aanvragen van een zonnen-horoscoop hoort daarbij. Door dit op te schrijven ben je ook kunstzinnig bezig en geef je taal aan jouw leven. Hoe mooi is het dat het met inzicht in de wetmatigheden, die feitelijk net als een weekritme de zeven dagen vormen, een geheel eigen dynamiek bezitten. Een ritme die zijn oorsprong vindt in kosmische wetten en deze kennis je als vanzelf de weg naar binnen leiden kan.

De rijkdom van deze wetmatigheden wordt je duidelijker als je dit samen laat gaan met inzicht in jouw zonnen, tonen en kleuren die archetypische waarden bezitten. Omdat de buitenwereld een weerspiegeling is van onze innerlijke wereld, begint de transformatie van de hedendaagse Samenlevingen uit Balans naar Samenlevingen in Balans met de transformatie van onze staat van bewustzijn en dus met het herstel van de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke aspect in onszelf.

Verleden, heden en toekomst staan in voortdurende verbinding met elkaar…..