leef niet enkel met geleende antwoorden
leef je eigen vragen
en vind vrede met jezelf

Onze levensloop wordt wel onze biografie genoemd. En het verwerven van inzicht in onze levensloop wordt biografie-werk of biografiek genoemd. Biografiek is iets anders dan psychotherapie waar de nadruk ligt op verwerken etc., bij biografiek ligt de nadruk veel meer op de mogelijkheden, je potentieel,  die door b.v. de scheiding, ziekte etc. ontstonden en op de vraag of je die mogelijkheden ook daadwerkelijk gerealiseerd hebt.

Biografie-werk draagt het bekende motto van Sören Kierkegaard: Het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen.

Wie de wil inzet vragen te stellen en de antwoorden uit je binnenste omhoog laat komen ontvangt inzicht. Vragen stellen kun je ook aan andere mensen, aan Tzolkin of aan hen die meer ervaring hebben in het werken met Tzolkin, met Maya-astrologie. De Tzolkin wordt gevormd door 20 zonnetekens, de twintig gezichten van de Schepping die samen het inzicht geven in het totaal van de kwaliteit van de schepping. Vragen als b.v : waarom zijn wij eigenlijk naar de aarde gekomen? En wat komen we hier doen? Komen we van een andere wereld? Waar zijn we naar onderweg….? Hoe ondersteun ik mijn kinderen, mijn ouders en wat dient het conflict met een dierbaar persoon…..of mijn ziekten en/of die van dierbaren. Veel relatieproblematiek kan zo opheldering vinden….belangrijk is dat je inzicht vind in je eigen levensloop en de fasen van de wetmatigheden in jouw ontwikkelingsweg. Je waarnemingsvermogen neemt toe.  Immers als je goed wilt waarnemen dan heb je daar je zintuigen bij nodig. Twaalf in aantal. Anderzijds gaat ook de intuïtie zich ontwikkelen, denken en voelen komt bij elkaar.

Elke handeling die voortkomt uit je eigen initiatief, toont aan dat je interesse is gewekt en je een vorm gaat zoeken. Welke vorm past bij jou, experimenteer ermee in het besef dat waar je je aandacht op richt groeien gaat.

Door je wat meer bewust te zijn van wat er innerlijk gebeurt, blijf je onafhankelijk van de waan uit de omgeving en word je bovendien voor die omgeving een baken van rust. De omgeving heeft dan nog steeds invloed op jou, maar jij bepaalt.

In veel mystieke tradities wordt erop gewezen hoe belangrijk het is om te leven met een vraag, i.p.v. met het antwoord of een zeker-weten. Soms is het noodzakelijk een tijdje ahw te kauwen en wellicht komt dan je oudste herinnering boven. Dát geeft vaak veel inzicht over jouw leven.

Een echte vraag verdient dan ook soms vele antwoorden. Er is altijd een waarheid die verder gaat dan die waar jij bent. Het stellen van vragen brengt je steeds dieper in de kern, het houdt gesprekken levendig. Daarin ontwaakt je essentie en groei je als mens.

Het is aan jou en aan mij om te leren dat je je innerlijke autoriteit of innerlijk leiding niet op hoeft te geven als je vragenderwijs onderweg gaat maar zo juist de innerlijke vastberadenheid bekrachtigt. Deze vastberadenheid vindt nieuwe wegen als het spoor doodloopt, is creatief en blijft van binnen gefocust bij het luisteren naar de innerlijke leiding. De processen vrijheid, gelijkheid, broeder-zusterschap als perioden van bewustwording gaat meer en meer onze liefde voor mens en wereld bepalen. Je wordt creatiever, rijker en vooral liefdevoller……

 

cropped-hunab-ku.jpg

 

De cyclus van vier

De vier kleuren in Tzolkin staan voor de vier windrichtingen: oost, noord, west en zuid – altijd in die volgorde; ze horen onlosmakelijk bij elkaar.

De creatieve puls is als volgt: Het oosten zet de intentie in gang en brengt tot Leven, het noorden doet inzichten op over de details die nodig zijn, het westen combineert en transformeert de informatie uit het noorden om vervolgens een volwassen kracht te worden in het zuiden.

De cyclus van vier gebruikt de cyclus van de voltooide voorgaande cyclus om op voort te bouwen in de spiraalwerking van de energie van de tijd.

Er zijn verschillende combinaties te maken die je inzicht bieden en steunen dieper in je eigen energie te activeren en met je eigen frequentie een relatie aan te gaan; vanzelf ook met de mensen om je heen. Als wij onszelf activeren, activeren we anderen, waarmee ook zij door hun persoonlijke barriéres heen kunnen breken.