de natuurwezens

De wereld van dwergen, elfen, trollen, vuurgeesten enz. hoorde thuis bij de beleveniswereld in de kindertijd van mythen, sprookjes en andere verhalen. Uit verhalen blijkt dat steeds meer mensen ervaren dat deze wezens niet alleen maar in sprookjes voorkomen, maar een reële werkelijkheid vormen.

De stille werkers aan de natuur staan onder vele namen bekend. Deze bijvoorbeeld: kabouters, kobolden, elfen, nimfen, eenhoorns, salamanders, vuurgeesten, sylfen, undinen, gnomen of wortelwezens. Zij worden ook wel ‘elementenwezens’ genoemd, omdat ze leven in en verbonden zijn met de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. De vier verschillende soorten natuurwezens zijn:

De gnomen of wortelwezens: hun element is de aarde.
De undinen of nimfen: hun element is het water.
De sylfen of de elfjes: hun element is de lucht.
De salamanders of vuurgeesten: hun element is het vuur.

Natuurwezens zijn onmisbaar voor de natuur: zonder het werk van de natuurwezens zouden er geen planten kunnen ontstaan. Zonder hun stille werk zou er überhaupt geen natuur zijn.

Natuurwezens zijn energieën, natuur-energieën die leven in de etherische en de astrale wereld. De astrale wereld is hun thuis, uit die wereld komen ze voort, ook al werken ze in de etherische wereld met etherische krachten ofwel levenskrachten. Vandaar dat je natuurwezens niet zozeer ziet, maar hen voelen kunt – heb je het gevoel dat een steen of een bloem naar je kijkt en je aandacht vasthoudt, is dat eigenlijk een natuurwezen dat jouw aandacht zoekt. En zoals je weet: alleen met het hart kun je tenslotte écht zien, zoals de kleine prins (uit het boekje van Antoine de Saint-Exupéry) ons leerde. Besef ook dat alleen harmonische gedachten zoals dankbaarheid en liefde bewerken dat de natuurwezens zich aan ons laten zien en ons een blik schenken op iets waar je vaak geen woorden voor hebt maar wél voelt. Kinderen ‘zien’ ze vaak nog, maar als kind begreep ik niet zo goed dat anderen dit niet opmerkten. Zo mooi om nu in de boeken van Verena Steal von Holstein b.v. te lezen wat ik nu eigenlijk waarnam, maar niet begreep.

Als typische grenswerkers kunnen we natuurwezens aantreffen bijvoorbeeld bij de kelk van een bloem. Daar bij die kelk van een bloem komen de bijen honing zoeken en raken de dierenwereld en de plantenwereld elkaar. De natuurwezens die we daar aantreffen zijn de sylfen, de luchtwezens. De bijen  zouden de bloemkelk met honing niet kunnen vinden als ze bij hun zoektocht naar honing niet werden geleid door de sylfen.

Als we met respect, zorg en aandacht omgaan met de natuur, voeden we deze wezens zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen. De natuurwezens zoeken samenwerking met ons, ze verlangen met heel hun wezen naar een tijd waarin ze weer met de mensen mogen samenwerken in het beheer over de aarde.

tekst loopt verder onder de afbeelding

 

Natuurwezens zijn voelende en scheppende wezens en nu de sluier tussen de zichtbare- en onzichtbare wereld, de wereld van de geest, in onze huidige tijd steeds dunner wordt mogen we de grote betekenis die deze wereld heeft voor alles wat leeft , beter gaan begrijpen. Dan kan de natuur ons tot gids worden op onze inwijdingsweg. Het natuurrijk verdient onze volledige aandacht op dezelfde manier als wat de beschermengel voor de mens betekent – en wel door je eerbiedig en aandachtig met de natuur te verbinden.

Wil je zelf ook graag meer weten over deze bijzondere wezens zou ik zeggen begin eens met boeken te lezen. Dat is vast de eerste stap!

© Joke-fluisteralsjeblieft-2009/2018

 

boeken over natuurwezens:

*een zomer met het kleine volkje – door Tanis Helliwell
*natuurwezens – door Rudolf Steiner
*Ontmoeting met natuurwezens – door Marko Pogacnik
*Red de elementenwezens – door Thomas Mayer
*Leven met natuurwezens – door Roland en Lieke Schwaiger-Dijkstra
*Verena Staël von Holstein heeft van kinds af aan het vermogen ontwikkeld om de geestelijke wereld waar te nemen en te vertolken. Van haar zijn verschillende boeken, b.v. Wat De Natuurwezens Ons Te Zeggen Hebben en Gesprekken met Müller
*en tenslotte van Ursula Burkhard – Elementenwezens – een boek vol met toverachtige sprookjes en gedichten op kunstzinnige wijze verbeeld.

ook de geschenken van de bijen en de opdracht van de mens horen bij elkaar; daarom zijn bijen wezens van de overgang. Prachtig boek van Karsten Massei: de geschenken van bijen.

 

 

 

Advertenties