We leven in een hoogtechnologische samenleving, maar nog altijd bepalen de zon en maan onze kalender en tijd. Steenbok – het zonneteken van 21 december tot 19 januari – heeft als griekse naam zee-geit en Aigokeros, geit-hoorn, in het Latijn: Capricornus. Het sterrenbeeld kreeg later de naam Steenbok, een snel bewegende geit met machtige horens die op de hoogste bergen wordt aangetroffen. Hij wordt echter nog steeds afgebeeld als een geit-vis.

Wanneer de zon in het teken Steenbok staat (tussen ongeveer 22 december en 20 januari), beginnen de dagen te lengen. De Steenbok werd symbool voor het nieuwe licht. Tegenwoordig komt de zon omstreeks 19 januari in de Steenbok en omstreeks 16 februari in de Waterman. De Grieken hadden meerdere verhalen over de Steenbok, hun herdersgod Pan. Pan werd zeer geliefd bij de herders, berg- en bosnymfen, faunen en bij de god van de wijn, Dionysos. Hij had zelf echter in de liefde weinig geluk. Toen hij hevig verliefd werd op de nimf Syrinx, rende zij weg. Bij de oever van een rivier verborg ze zich en veranderde zich in een rietstengel. Pan omarmde de stengel en hoorde bij het blazen van de wind klagende tonen. De herdersgod sneed van de stengel zeven stukken af en maakte een fluit (de panfluit). Zo houdt hij toch zijn geliefde aan zijn mond. Het lied van het riet wordt in Tzolkin gezongen door de rode Hemelwandelaar….

Planeten aan de hemel in januari 2019
Mercurius is alleen de eerste dagen van januari waarneembaar. Zoek de planeet vóór zonsopkomst laag in het zuidoosten.
Venus veruit het helderste object aan de (zuidoostelijke) ochtendhemel. De gehele maand komt ze meer dan drie uur eerder op dan de zon.
De oranjerode planeet Mars is ’s avonds eerst in het zuiden, later in het zuidwesten te zien.
Net als Venus is Jupiter ’s ochtends in het zuidoosten te zien, maar hij komt aanvankelijk meer dan een uur later op. Op 22 januari staan de beide planeten dicht bij elkaar aan de zuidoostelijke ochtendhemel.
Saturnus verschijnt eind deze maand weer aan de ochtendhemel, laag in het zuidoosten.

di 1 & wo 2 • De eerste ochtenden van het nieuwe jaar is een samenstand te zien van de sikkelvormige maan en de heldere planeet Venus. Op 1 januari staat de maan rechtsboven, de volgende dag linksonder Venus. (In de astrologie symboliseert Venus de behoefte aan evenwicht en schoonheid; de tegendelen verenigen en in evenwicht te brengen ontdek je de kracht achter de liefde als je bereid bent water bij de wijn te schenken. Richt je aandacht eens op jouw kunstzinnige talenten en minder op ijdelheden)

do 3 • In het uur voor zonsopkomst is een samenstand te zien van de smalle maansikkel en de planeet Jupiter. Zoek het tweetal laag in het zuidoosten.

do/vr 3/4 • Deze nacht bereiken de Boötiden hun grootste activiteit. Deze meteorenzwerm kan grote aantallen ‘vallende sterren’ produceren.

zo 6 • Nieuwe Maan. In de nachten rond deze datum is er dus geen storend maanlicht.

za 12 • Samenstand van de maan en de planeet Mars.

ma 14 • Eerste Kwartier. De (half verlichte) maan is nu een avondverschijning.

do 17 • Samenstand van de maan en Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier. Hun onderlinge afstand bedraagt slechts 1 graad (= twee maandiameters).

za 19 • Samenstand van de maan en Alhena, een vrij heldere ster in het sterrenbeeld Tweelingen.

ma 21 • Volle Maan en tevens een totale maansverduistering. Vanaf 4.34 uur trek de maan de schaduw van de aarde binnen. Van 5.41 uur tot 6.43 uur is de verduistering totaal en staat er een oranjerode maan aan de hemel. Om 7.51 uur is de verduistering voorbij.

di 22 • Samenstand van de planeten Venus en Jupiter aan de zuidoostelijke ochtendhemel. Hun onderlinge afstand bedraagt ruim twee graden.

wo 23 • Samenstand van de maan en Regulus, de helderste ster van het sterrenbeeld Leeuw.

zo 27 • Laatste Kwartier. De maan is nu in de nanacht en vroege ochtend te zien.

do 31 • Samenstand van de maan en de planeten Venus en Jupiter aan de zuidoostelijke ochtendhemel.

bronnen naast Tzolkin: 

http://www.astronieuws.nl

https://www.liesbethbisterbosch.org