vier elementen

Eén van de vele manieren van kijken is die volgens de vier elementen.  Een indeling van de natuur die al in de Griekse tijd werd gebruikt. De vier elementen kun je onderscheiden in  aarde, water (of vloeistof), lucht en vuur (of warmte) zij liggen achter de indeling van de vier kleuren in Tzolkin: rood – wit – blauw – geel. Door te letten op de kleur van de dag heb je al veel inzicht in de energie van de dag. De vier elementen aarde, water, lucht en warmte laten vier verschillende kenmerken zien van de dingen om je heen.

Je ziet vaste voorwerpen, die worden aarde genoemd. De bomen, de brug, de planten, dieren en mensen, de bank, het verbodsbordje. Je ziet ook stromend, wervelend en stilstaand water. Je voelt de beweging en ziet de kleur van de lucht. Je voelt de temperatuur: de kou en de warmte. De vier elementen komen overeen met de vier bewustzijnsfuncties (Denken, Voelen, Intuïtie, Waarnemen) en het introverte/extraverte.

De elementen zijn een ingang voor vier verschillende houdingen of manieren om waar te nemen en vervolgens met hulp van Tzolkin dieper in je element komen door meer een meer je eigen leven te gaan begrijpen in het licht van wie ben ik en waar kom ik vandaan…..ontdek eens in je eigen lichaam (chakra) informatie over de vier elementen: Hartchakra (lucht), Buikchakra (water), Miltchakra ( vuur) en Stuitchakra (aarde) in relatie tot je Maya geboortegolf.

Steen, plant en dier, ze behoren tot onze directe omgeving. Tot ieder van de drie hebben we echter een andere verhouding. Hoe kunnen we ze zien in ‘de draad’ van de menselijke evolutie?

Het fysiek lichaam: het aarde-element is verbonden met de minerale wereld (botten, huid, spieren etc. Het etherisch lichaam:  het waterelement draagt zorg voor de hormoonhuishouding, spijsvertering, stofwisseling etc. net als de plantenwereld. Het astraal of zielelichaam lichaam: het lucht- en lichtelement is verbonden met het emotionele deel waar denken, voelen, willen de mens in staat stelt te bewegen (dieren) , waar te nemen, te herinneren etc. En tenslotte de ik-organisatie, het warmte- of vuurelement, een geestelijk deel. Hier zetelt het nadenken en spreken, het menselijk bewustzijn en onze moraliteit. Deze dimensie maakt de mens tot individu.

 

 

onder de afbeelding kun je verder lezen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elementen of natuurwezens

De stille werkers aan de natuur staan onder vele namen bekend. Deze bijvoorbeeld: kabouters, kobolden, elfen, nimfen, eenhoorns, salamanders, vuurgeesten, sylfen, undinen, gnomen of wortelwezens. Zij worden ook wel ‘elementenwezens’ genoemd, omdat ze leven in en verbonden zijn met de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. De vier verschillende soorten natuurwezens zijn:

De gnomen of wortelwezens: hun element is de aarde.
De undinen of nimfen: hun element is het water.
De sylfen of de elfjes: hun element is de lucht.
De salamanders of vuurgeesten: hun element is het vuur.

Natuurwezens zijn onmisbaar voor de natuur: zonder het werk van de natuurwezens zouden er geen planten kunnen ontstaan. Zonder hun stille werk zou er überhaupt geen natuur zijn.

Natuurwezens zijn energieën, natuur-energieën die leven in de etherische en de astrale wereld. De astrale wereld is hun thuis, uit die wereld komen ze voort, ook al werken ze in de etherische wereld met etherische krachten ofwel levenskrachten. Vandaar dat je natuurwezens niet zozeer ziet, maar hen voelen kunt – heb je het gevoel dat een steen of een bloem naar je kijkt en je aandacht vasthoudt, is dat eigenlijk een natuurwezen dat jouw aandacht zoekt. En zoals je weet: alleen met het hart kun je tenslotte écht zien, zoals de kleine prins (uit het boekje van Antoine de Saint-Exupéry) ons leerde. Besef ook dat alleen harmonische gedachten zoals dankbaarheid en liefde bewerken dat de natuurwezens zich aan ons laten zien en ons een blik schenken op iets waar je vaak geen woorden voor hebt maar wél voelt. Kinderen ‘zien’ ze vaak nog, maar als kind begreep ik niet zo goed dat anderen dit niet opmerkten. Zo mooi om nu in de boeken van Verena Steal von Holstein b.v. te lezen wat ik nu eigenlijk waarnam, maar niet begreep.

Als typische grenswerkers kunnen we natuurwezens aantreffen bijvoorbeeld bij de kelk van een bloem. Daar bij die kelk van een bloem komen de bijen honing zoeken en raken de dierenwereld en de plantenwereld elkaar. De natuurwezens die we daar aantreffen zijn de sylfen, de luchtwezens. De bijen  zouden de bloemkelk met honing niet kunnen vinden als ze bij hun zoektocht naar honing niet werden geleid door de sylfen.

Als we met respect, zorg en aandacht omgaan met de natuur, voeden we deze wezens zodat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen. De natuurwezens zoeken samenwerking met ons, ze verlangen met heel hun wezen naar een tijd waarin ze weer met de mensen mogen samenwerken in het beheer over de aarde.

Natuurwezens zijn voelende en scheppende wezens en nu de sluier tussen de zichtbare- en onzichtbare wereld, de wereld van de geest, in onze huidige tijd steeds dunner wordt mogen we de grote betekenis die deze wereld heeft voor alles wat leeft , beter gaan begrijpen. Dan kan de natuur ons tot gids worden op onze inwijdingsweg. Het natuurrijk verdient onze volledige aandacht op dezelfde manier als wat de beschermengel voor de mens betekent – en wel door je eerbiedig en aandachtig met de natuur te verbinden. Van de vier elementen: water, aarde, lucht en warmte, zijn er slechts twee uitgesproken werkzaam in Nederland: de elementen lucht en het water…..

boeken over natuurwezens:

*een zomer met het kleine volkje – door Tanis Helliwell
*natuurwezens – door Rudolf Steiner
*Ontmoeting met natuurwezens – door Marko Pogacnik
*Red de elementenwezens – door Thomas Mayer
*Leven met natuurwezens – door Roland en Lieke Schwaiger-Dijkstra
*Verena Staël von Holstein heeft van kinds af aan het vermogen ontwikkeld om de geestelijke wereld waar te nemen en te vertolken. Van haar zijn verschillende boeken, b.v. Wat De Natuurwezens Ons Te Zeggen Hebben en Gesprekken met Müller
*en tenslotte van Ursula Burkhard – Elementenwezens – een boek vol met toverachtige sprookjes en gedichten op kunstzinnige wijze verbeeld.

ook de geschenken van de bijen en de opdracht van de mens horen bij elkaar; daarom zijn bijen wezens van de overgang. Prachtig boek van Karsten Massei: de geschenken van bijen.

© Joke-fluisteralsjeblieft-2009/2018

Heb je vragen of wil je reageren dat kan, graag via de mail….

—————–

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing.        Delen: graag. Maar dan wel via de icoontjes en/of een duidelijke link naar deze website met mijn naam erbij. Het delen wat me lief is komt voort uit een gesprek….

Advertenties

13 gedachten over “vier elementen

 1. Cécile

  Hallo Joke, wat heb ik de vandaagfluisters gemist, in het begin. Maar inmiddels ben ik aan de voor mij nieuwe manier van kijken/lezen gewend. Alsnog bedankt voor al die mooie vandaagfluisters.

 2. Robin van Leeuwen

  Goeiemorgen,
  van de week had deze link, de informatie van de dagzegels van dit moment, nu krijg ik andere informatie. Zou je die andere, waarook op staat van de dag buiten de tijd naar mij toe willen mailen. Ik stuurde deze nl door naar een aantal vrienden, nu blijkt ( overigens ook hele fijne info veranderd te zijn)
  In Lakesh Robin

  1. fluisteralsjeblieft Berichtauteur

   Hoi Robin, de jaarlijkse samenstand van onze Zon en de ster Sirius in de zgn ‘hondsdagen’ tussen 19 juli en 20 augustus vindt jaarlijks op dezelfde dag plaats rond 25/26 juli en wordt idd als ‘dag buiten de tijd’ beleefd. Een dag waarop je viert dat je een schepppend mens bent op de planeet aarde, een soort ‘nuldag’ van stilte en rust – en dit jaar op kin 63: de blauwe Nacht toon 11. Let op je dromen….

   is dit wat je vraagt Robin? gr. Joke

 3. Charlotte

  Lieve Joke,
  Jouw teksten raken mij iedere keer weer. Per dag, per cyclus, sluit alles nauwgezet aan op alles wat mij beweegt en wat ik doe. Het is niet altijd een ‘tralala’-pad. Het is domweg mijn pad. Een half jaar geleden heb ik het besluit genomen om te stoppen met hetgeen ik toen mee bezig was, ongeacht de gevolgen en dat vroeg (en nu nog steeds) om moed & vertrouwen. Ik ging mijn hart volgen en blijf daarbij. Ongeacht hetgeen er tot nu toe op mijn pad is gekomen, ik weet dat ik goed zit. Vandaag mag ik – hoe treffend! – mijn intentie omzetten in daden: het opruimen van de laatste stukken van mijn ‘oude leven’. Het nieuwe leven staat al te trappelen voor de deur en schijnt door mijn vensters naar binnen. Ik weet dat door het oude echt af te sluiten, zich een regenboog voor mij zal ontvouwen. Frappant hoe ik ‘toevallig’ op het juiste moment, ‘de juiste’ mensen en kansen hiervoor op mijn pad krijg. Ik voel mij heel erg dankbaar. Ik omarm de storm, die op het moment door het landschap raast: alles mag nu letterlijk de nieuwe richting opwaaien.
  Dankjewel lieve Joke. Ik wens jou een fantastische sprookjesachtige gapdag!

 4. Mirjan

  LIeve Joke, van harte beterschap en natuurlijk moet je even de tijd nemen om de draad weer op te pakken. Ik mistte je inspirerende teksten al, kijk hier elke dag naar. Dat vind ik wel jammer maar jouw gezondheid gaat boven alles. Heel veel kracht en liefde toegewenst. Groetjes Mirjan

 5. annemie geens

  Joke,
  Dankjewel voor de teksten, de inzichten!
  Ze zijn een inspiratie voor uren mijmerwerk…
  Mooie zomertijd gewenst.
  Annemie

 6. Anita

  Dag lieve Joke,
  Ik ben sinds een tijdje helemaal “in sync” met de tzolkin kalender. Dat gaat zo heerlijk!
  Fijne vakantie, geniet ervan en hopelijk mogen we binnenkort weer van je mooie diepgaande teksten genieten.
  Hartelijke groet,
  Anita
  Hond 5

 7. Emmy

  Lieve joke,
  Een artikel naar mijn hart.
  Dank je wel voor al wat geschreven staat op je site en dat je dit zo ruim wil delen.
  Verheug mij ook weer op je dagfluisters
  Warme zonnegroet,
  Emmy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s