Onze levensloop wordt wel onze biografie genoemd. Het woord ‘biografie’ stamt uit het Grieks en betekent letterlijk levenstekening. Deze levenstekening is een universeel oerbeeld van onze biografie. Biografiewerk of Levensloopkunde ondersteunt ons bij het opnieuw leren kijken naar ons leven. Waar ons verleden oplicht ontstaan vaak nieuwe beslissingen en doelstellingen voor de toekomst.

Wie de regisseur van het eigen leven wil zijn en kapitein wil worden van het schip van denken, voelen en willen (vormgeven) neemt het leven in eigen hand. Zelfregie dus. Zelfregie is de basis van Levenskunst het stuur in handen te hebben en te houden en je vragen wijzen je de weg die zich als een spiraalvormig pad ontvouwen wil doorheen de symbolieken van de Levensboom.

met biografiewerk wordt je verleden vrucht voor de toekomst……

                                                            afbeelding Labyrint van Chartres van Charles Gilchrist met levenbloem

Door de eeuwen heen worden verhalen verteld. Verhalen uit de tijd,  verhalen over onszelf. Narrare =vertellen, verhalen betekenis ‘ver-halen’ is ‘terughalen’, van ver naar dichtbij mezelf. Een verhaal is een versie van een geschiedenis en rijgt gebeurtenissen in de tijd aaneen. De uiterlijke verhaal lijn gaat over de gebeurtenissen chronologisch in de tijd, de klokkentijd.De uiterlijke biografie (afkomst, opvoeding, opleiding, werkervaring enz.) is je CV.

De innerlijke biografie is wie we werkelijk zijn.

lees verder…IK ben

 

Elk mens heeft een eigen ritme bij het lopen. Het lopen is eveneens een beeld voor de levensloop. Het levensritme vinden van jezelf is nét zo belangrijk als het respecteren van het ritme van anderen. Wat is er nodig om samen te lopen? Hoe lopen we dan?

Precies. Dan mag een derde ritme gevonden worden. Dat is een nieuw en creatief proces. Lukt het ons een brug te bouwen en erover heen te lopen en ons begrip voor de biografie van anderen met interesse tegemoet te treden en een gemeenschappelijk ritme te vinden ?

Ons oude leiderschap is aan het afbrokkelen, net zoals de manier waarop de Berlijnse muur in l989 uiteindelijk werd afgebroken. Wat in de huidige tijd nodig is, is niet alleen een nieuwe benadering van leiderschap, maar het vermogen boven het concept van leiderschap uit te stijgen.

We moeten een diepere en praktische integratie van hoofd, hart en handen ontdekken – dus van de intelligentie van een open geest, open hart en open wil – op zowel individueel als collectief niveau.

Ik nodig je uit me op deze ontdekkingsreis te vergezellen……

 

 

© Joke – fluisteralsjeblieft  2009-2021