Quan Yin, de Chinese Godin van Mededogen heeft banden met de boeddhistische Tara, de christelijke Mariaverering en het oude sjamanisme; deze kleindochters van Moeder Aarde spelen ook een belangrijke rol binnen het taoïsme en het Japanse shintoïsme. Compassie is daarmee het verbindende woord. Het woord ‘compassie’ heeft Latijnse wortels, com passio, en betekent meevoelen met de ander, met Moeder Aarde en kan ons Wereldvrede dichterbij brengen. Hoogstwaarschijnlijk mogen we ook Ix Chel in deze godinnenrij plaatsen, bewoners van onze ziel.

 

Ix Chel is de Maya-godin van de maan, water en weven.

 

 

 

 

 

 

 

Ze verschijnt in veel aspecten.
Een daarvan is Chak Chel, de oude-maangodin, en staat bekend als de verloskundige van de schepping.

Ix Chel als Moedergodin staat bekend als de Wever die het universum in beweging zet. Zij is een Wever, waarvan wordt beweerd dat de draaiende spinnewiel , de grote klok,  in het centrum van het Universum staat.

Dan is er de Young Ix Chel Moon-godin met haar totemdier het konijn voor vruchtbaarheid en overvloed.

Ix Chel als geheel is een grote watergodin, de echtgenoot van de hoofdgod van de Maya’s, Votan. Haar naam betekent “Lady Rainbow”

 

 

 

De grote Moeder inspireert velen, zo ook b.v. Clarissa Pinkola Estés – Ze draagt duizend namen en haar huid heeft duizend tinten, ze draagt vele gewaden, en ze is beschermster van woestijnen, bergen, sterren en oceanen. Ze toont zich aan ons in ontelbare gedaanten, maar in haar centrum is alleen een groot zuiver hart.

Het volgt de weg van de Donkere Moeder vanaf de Zwarte Venus in de oertijd, via de Keltische en Oosterse Zwarte Godinnen naar haar christelijke manifestaties in Maria Magdalena en de Zwarte Madonna…..Momenteel keert Donkere Moeder wereldwijd terug in ons bewustzijn. De Zwarte Madonna heeft een zwart gezicht maar toont soms witte handen of draagt een licht Kind.

 

 

 

Ben je het vergeten?
Ik ben jouw Moeder
Je bent niet alleen.

Je staat onder mijn bescherming.
Vraag me alles
wat je nodig hebt.
Maak je nergens zorgen over.

Ben ik niet hier?
Ik die jouw Moeder ben?
Ben je het vergeten?
Ik houd van jou,
en je staat onder mijn bescherming…