Mysterie komt uit het Grieks en betekent geheimenis. Het is een verzamelwoord voor de geheimen van de inwijdingsweg. In vroegere tijden waren er veel mysteriescholen, b.v. van de Maya, waar altijd dezelfde kennis werd doorgegeven. Misschien met andere accenten. Zo weten we dat in de Babylonische traditie het accent ligt op astrologie (de wijzen uit het oosten) en in de Egyptische traditie het accent ligt op genezing en in de Indiase traditie het accent ligt op meditatie en inkeer, in de Griekse traditie, in Efeze, Thebe en Eleusis, stond het ‘Ken Uzelf’ hoog in het vaandel. Ook de druïdescholen van Ierland, Glastonbury en Iona stonden hoog aangeschreven; de rechtvaardigheid die zetelt in het hart, de leer van Maria Magdalena en Jacobus, de broer van Jezus.

In de Maya traditie (net als in Tibet) vinden we vooral de symboliek van enkele mysteriedieren. Drie mysterie dieren begeleiden de spirituele Maya (de herders) op zijn lange weg. Dit zijn de jaguar, de slang en de adelaar. Door enerzijds een innerlijk gevoel voor de esoterische geschiedenis te ontwikkelen en zo je evolutiekennis te vergroten en anderzijds zo te leren luisteren naar de natuur om ons heen en wat ze ons te zeggen heeft gaan we voelen én denken leren verbinden. Dit is een nieuw vermogen. Allereerst leerden we ons hart te gebruiken en in de eeuwen erna ons denken; nu mogen we leren samengaan. Denken met het hart vergt dezelfde opgave als eeuwenlang op mysteriescholen onderwezen werd en nu het leven-zelf aan ons voorlegt.

De doelen waar een ingewijde of leerling op een mysterieschool zich mee bezig hield waren:
1. Je denken kunnen beheersen
2. Je emoties kunnen beheersen
3. Je wil kunnen beteugelen.

Het was en is een weg van loutering, zuivering (catharsis) en verlichting (Photismon). Je werd op deze manier steeds gevoeliger voor de geestelijke wereld. In onze tijd bestaan die scholen niet meer, het Leven-Zelf is de school en ieder mens op aarde een leerling….

Ook is de positie van Venus belangrijk. De Maya naam voor Venus is noh ek, wat letterlijk betekent ‘grote ster’. Het was een van de belangrijkste hemellichamen voor de Maya’s omdat deze planeet zich dicht bij de zon bevond en zowel in de ochtend als in de avond kon verschijnen. Als ochtendster verschijnt zij in de dageraad van de nieuwe morgen en hiermee is de Venustempel de tempel van de opstanding.

Weten wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naar op weg bent als onmisbare schakel in een groter geheel geeft zelfrespect en opent de poorten van het hart. Je bent op aarde met een missie. Je ziel en je hart kennen die. Door gevoel van vrede en harmonie te ontwikkelen, groeit kennis van het hart en stelt liefde ons in staat het geheim van de Engelen aan te voelen en te begrijpen. De engelentrap loopt via negen Hiërarchieën. Boven ons mensen staan negen rijen of koren van hoge scheppende geestelijke wezens. De onderste van hen zijn de engelen. Zij staan het dichtste bij de mensen. Onze beschermengel is de dirigent van ons leven. Je zou kunnen zeggen: je engel zorgt er voor dat jouw muziekstuk wordt gespeeld. Je engel is de drager van je hogere Zelf.

De dag waarop jij geboren bent is de dag waarop jouw programma – in dit leven –  begon te draaien en in Tzolkin af te lezen valt. Vanaf dat moment wordt je leven geleid door jaardragers en een jaarthema die als nieuwe energie op je verjaardag wordt neergelegd. Na 52 jaar heb je zo contact gehad met alle 20×13 energiepunten met als extra accent de mensen die je onderweg mocht ontmoeten.

De belangrijkste relatie die je hebt in dit Leven is die met jezelf. Alle overige relaties (zoals de relatie met je partner, familie, vrienden, collega’s) zijn een spiegel voor jou/ons om in volledige Verbinding te komen met jeZelf. Alles omarmen is belangrijk, in wat je afwijst ligt je verborgen potentieel en is met biografiewerk terug te vinden met hulp van Tzolkin.  De vier windrichtingen vormen immers een tijdloos plattegrond, waar wij gedurende ons leven op mogen meedraaien en ons helpt onze weg te vinden op emotioneel, psychologische en spiritueel niveau. Dit biedt ons een ongekende diepte én heldere kijk op de wereld.