Elk mens is een geheel, een cirkel van leven, bestaande uit vier verschillende windrichtingen:  kwadranten of lichamen/lagen: het fysieke, het emotionele, het intellectuele en het spirituele kwadrant. Het is belangrijk om daar een balans in te vinden; om de vier kwadranten tot volle bloei te brengen.

De cirkel van leven zal altijd zelf naar compensatie zoeken, al of niet gedwongen door een crisis. Ook zijn we juist dan geneigd onze toevlucht te nemen tot de windrichting waarbij je je het veiligst voelt, waar je op terugvalt als het even niet lekker stroomt in jouw.

De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid

Perfect rond, zonder scherpe hoeken. Het is het beeld van de eeuwigheid, zonder begin en zonder einde. Het staat voor de kringloop, het zich telkens weer herhalende.

Het zijn eigenlijk allemaal ‘mandala’s – een woord uit het Sanskriet (oud-Indische taal) wat ‘cirkel’ of ‘centrum’ betekent. Het middelpunt staat symbool voor het Zelf, het hogere Zelf.  Een mandala kan van binnen naar buiten gemaakt worden, beginnend bij het centrum, werken naar de vier windrichtingen en tot slot een cirkel om de tekening heen maken. Ook kan begonnen worden met de cirkelrand en werken naar het middelpunt toe.

Zo zijn er mensen die gericht zijn op Wereldkennis en anderen beginnen bij Zelfkennis.

Het leven op aarde is leven in dualiteit – dat betekent dat een mens voortdurend heen en weer geslingerd wordt tussen twee uitersten. Wie eenmaal oog krijgt voor die tegenstellingen ontdekt steeds meer dubbelheden – ook in jezelf als je eerlijk bent. Soms twijfel je aan alles en dan weer voel je je geworteld in je innerlijke weten, soms voel je je klein en dan weer sterk. De kalender van de Maya geeft ons veel inzicht in die paradoxen en tegenstellingen in een wereld die uit louter dualiteit bestaat.

Tzolkin wordt gevormd door 20 zonnetekens, 13 getallen en 4 kleuren. Ons ontwikkelingsproces naar meer bewustwording is onderverdeeld in 13 stappen of fasen, de Maya noemen dit tonen. Zij bieden ons zicht op hoe je met de polariteit van het leven omgaat en hoe deze te integreren in je eigen leven. Vanuit jouw eigen verleden ga je hier op unieke wijze mee om ten opzichte van ieder ander hier op aarde.

Behulpzaam bij het ordenen is het concept van de wereldboom. Het concept van de wereldboom bestaat in veel culturen en wordt weleens vergeleken met het menselijke lichaam, dan krijgt het de naam van levensboom. De stam van de levensboom staat voor de ruggengraat. Wereldboom en levensboom vertellen beide hetzelfde verhaal, de ene op kosmisch en de andere op individueel niveau. Dat verhaal vertelt over de reis van je chakra’s. Er zijn zeven van deze wielen, opgestapeld in een energiekolom die zich van de onderrug tot de kruin uitstrekt – Elk chakra heeft net als elk zonnezegel zijn eigen kleur, de kleuren van de regenboog, waardoor we als mensen de regenboogbrug zijn tussen hemel en aarde.

 

Ik wens je veel plezier met Tzolkin en het werken vanuit je hart

Een gedachte over “de hemel-aarde verbinding

  1. Lieve Joke,
    Jouw teksten raken mij iedere keer weer. Per dag, per cyclus, sluit alles nauwgezet aan op alles wat mij beweegt en wat ik doe. Het is niet altijd een ‘tralala’-pad. Het is domweg mijn pad. Een half jaar geleden heb ik het besluit genomen om te stoppen met hetgeen ik toen mee bezig was, ongeacht de gevolgen en dat vroeg (en nu nog steeds) om moed & vertrouwen. Ik ging mijn hart volgen en blijf daarbij. Ongeacht hetgeen er tot nu toe op mijn pad is gekomen, ik weet dat ik goed zit. Vandaag mag ik – hoe treffend! – mijn intentie omzetten in daden: het opruimen van de laatste stukken van mijn ‘oude leven’. Het nieuwe leven staat al te trappelen voor de deur en schijnt door mijn vensters naar binnen. Ik weet dat door het oude echt af te sluiten, zich een regenboog voor mij zal ontvouwen. Frappant hoe ik ‘toevallig’ op het juiste moment, ‘de juiste’ mensen en kansen hiervoor op mijn pad krijg. Ik voel mij heel erg dankbaar. Ik omarm de storm, die op het moment door het landschap raast: alles mag nu letterlijk de nieuwe richting opwaaien.
    Dankjewel lieve Joke. Ik wens jou een fantastische sprookjesachtige gapdag!

Reacties zijn gesloten.