Na de lente-equinox op 20 maart begint op 21 maart, een dag ná de lente-equinox de lente. De lente start met de nieuwe maan in Ram. De traditionele heerser van het teken is de planeet Mars. In oudere tijden was Mars verbonden, als beschermheer,  met de landbouw. Archetypisch vertegenwoordigt Mars de yang-kwaliteiten, de energie van Mars komt overeen met de middagzon. Het moment dat de zon het hoogst aan de hemel staat. De lente, Ram en Mars nodigen ons uit verder te gaan, ‘altijd op weg te blijven’ en te onderzoeken waar vruchtbare grond is.

Vooral aan het begin van de lente herinneren we ons dat alles wat geboren wordt afkomstig is uit de Moederschoot en komt vanuit het donker naar het licht. Het donker en het licht hebben beiden een functie, en zijn in de periode rondom een equinox in de vorm van dag en nacht gelijk. Op 21 maart begint de lente, de dag en nacht zijn dan even lang. Dit verschijnsel noemen we de equinox; een kosmisch verschijnsel dat zich twee keer per jaar voordoet en verbonden is met het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat.

Het dag- en nacht ritme, het mannelijke en het vrouwelijke, het yin en het yang of ons slaap- en waakritme hebben een cyclisch karakter. Steeds opnieuw ronden we een dag, een jaar of een natuurlijke cyclus af en beginnen aan een nieuwe ronde. Het is eeuwigdurend, net als de opeenvolging van de seizoenen. Natuurlijk draaien we niet steeds hetzelfde rondje, beelden van het labyrint of spiraal tonen ons de natuurlijke vorm van groei en bewustwording en herinneren ons aan de stroom en beweging van de kosmos.

Het labyrint symboliseert zo al van oudsher af onze individuele levensweg. Het labyrint vertoont verwantschap met oeroude afbeeldingen van spiralen. Zoals een spiraal staat voor de verbinding van mens, aarde en kosmos staat het labyrint voor een kosmisch huwelijk tussen Zon en Maan. Het cyclische karakter van de ritmes die ik zonet al noemde, komen samen in ons hart en vandaaruit gronden we de kosmische energieën op aarde. Het Licht (de niet-tijdgeboden instantie in de mens) dragen wij met ons mee in onze kern. Van knop tot bloem tot vrucht tonen wij wie wij zijn, aangestuurd door onze innerlijke Kern. 

Het labyrint is een metafoor voor onze levensloop, een symbolische levensweg met een geheel eigen ritme. Wie aandachtig loopt ontvangt het geschenk van het kunnen doorgronden waarbij de wendingen in het labyrint staan voor verandering, zo wandelen we bewust of onbewust van fase naar fase. Ons leven is en kán geen lineaire, rechte weg zijn. Het cyclische karakter wordt vaak ervaren als een slingerend pad. Soms ben je in flow, maar als er stress is ervaar je meer anti-flow. De stress van tegenstellingen vormen dan een spanningsveld waarbij de chakra’s of meer lichaamsbewustzijn je alle beschikbare informatie aangeeft. Wie vragen stelt, vind antwoorden; maar innerlijke weerstand remt de stroming.

De natuur schenkt ons alles wat we nodig hebben, we zijn er onderdeel van –  alles communiceert en reageert op elkaar. Het is een tweerichtingsverkeer – een overdracht van energie en informatie -.

In het biografische milieu is het ritme van de zevenjaarsperiode vooral belangrijk bij het je leren oriënteren in de wereld. De kunst is de intensieve belevingen op het spoor te komen. Het is het IK, ons handelende wezen, waardoor we de menselijke ontwikkeling niet alleen kunnen herkennen, maar ook kunnen doorleven en gaandeweg steeds verder komen. Het doel daarvan is over de grenzen van het alledaagse ik met zijn vaste gewoonten heen te komen.

Het is een leuke oefening om komende tijd elke morgen te begroeten en de uitnodiging te aanvaarden die dag een lange voettocht te gaan maken. Door dit innerlijk en op een bewuste manier te doen op een rustig moment aan het begin van je dag  kun je je erbij voorstellen dat je in gedachten je wandelkleding aantrekt. Wandelschoenen of op blote voeten zet je stappen op een bospad, langs zee, veld of beek. Dit innerlijke beeld kun je elke morgen in jezelf activeren en de stemming van het op pad gaan en onderweg zijn in jezelf wakker maken. Het leuke van deze oefening is dat je de kleine irritaties die we allemaal weleens hebben, meningsverschillen, ook gemakkelijker meeneemt. Je bent immers in beweging en onderweg en juist dan vind je eerder de vruchtbare kiem die ook in de kleinste crisissituatie ligt.

Hoe krachtiger je het IK hebt kunnen mobiliseren in je verleden hoe gemakkelijker de stap is naar het objectief waarnemen. Het leek me goed om nogmaals de terugblik oefening te delen, nu meer gericht op het balanceren van je energie. Je afstemmen op de yin-yang verhouding in jezelf of zo je wil de hemel-aarde energie waardoor je een verbinding kunt leggen met het hart van de aarde en van de kosmos. De spiraalwerking van het labyrint brengt de energieën van hemel en aarde in balans en dit schenkt je naast een opening van het hartchakra ook een verhoging van je frequentie. Het bewuste, doelgerichte lopen en wandelen zijn activiteiten die je immers de vrije beweging schenken en door alle tegenstellingen heen helpen onze balans te hervinden of te transformeren, waardoor een nieuwe harmonie in je energieveld voelbaar wordt.

De terugblik oefening geeft energie voor ‘de toekomst’ – de dag van morgen. Daar zijn we bijna allemaal op gericht. Onze klok tikt voortdurend vooruit en net zo richten wij ons op de tijd die voor ons ligt. De terugblik oefening ervaar ik zelf als een oefening in het terug denken. Een Achterwaarts denken.

Het terughalen van wat er speelde tijdens de achter je liggende zevenjaarsfasen is voor veel mensen geen geliefde bezigheid. Wie zich schoolt in de terugblik oefening of het achterwaartse denken zal merken dat gaandeweg vanzelf antwoorden komen bovendrijven op vragen die je jezelf stelt. Antwoorden komen bovendrijven alleen al door je te verbinden met mijn alledaagse werkelijkheid en de terugblik oefening daarop. Je zou kunnen zeggen dat de terugblik oefening je leert kijken tot voorbij de buitenkant.

De terugblik oefening aan het einde van de dag schenkt je dromen, sommigen merken dat het droomleven verandert en anderen herinneren zich ineens bij het wakker worden meer over wat gedroomd is of zich afspeelde in een eerdere fase. Hoe leer je verbanden zien? Zo bezien is het achterwaartse denken een denken wat zich meer richt op de binnenwereld, de wereld waar onze ziel te vinden is.

Je kunt hier de hele oefening van de terugblik nog eens teruglezen: https://wp.me/p2XSLz-35k

Elk mens heeft een eigen ritme bij het lopen. Het lopen is zoals je nu voelen kunt een beeld voor de levensloop en het is erg belangrijk dat je je eigen ritme vindt en vandaaruit het ritme van anderen gaat respecteren.

Hartewuif, Joke

© www.fluisteralsjeblieft.nl

2 gedachten over “‘altijd op weg blijven’

 1. En zo kom ik weer aan mijn antwoord in het NU….Van Gedragen worden, naar Zelf dragend worden.
  door het door klikken in je mooie stuk hier!
  Net thuis van een aantal uren op blote voeten, al wandelend in de bossen stelde ik de vraag aan Moeder Aarde…Stelde ik dezelfde vraag aan Vader Cosmos….” Hoe dan? Hoe ga ik de eigen geborgenheid weer in MeZelf terug vinden?”
  Weer thuis open ik dit bericht….en hier krijg mjn Antwoord! Dank je wel Lieve Mooie Joke💞🙌🌹
  Dank je wel Mooie Moeder Aarde🌹Dank je wel Lieve Vader Cosmos🌹
  En dank je wel Lieve Mooie Mij🌹💃💖

  1. Je kreet kwam binnen Jacintha, inmiddels heb ik de pdf over de levensfasen gewoon uitgetypt op de website staan in de menukaart. De oefeningen kun je zo beter toepassen volgens mij….gr. Joke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s