Verschillen tussen het mannelijke en het vrouwelijke zijn volgens wetenschappers cultureel bepaald. Er worden rollen en labels geplakt die volgens mij elke ontwikkeling doet stagneren. Als culturele invloeden niet de oorzaak zijn van de primaire verschillen tussen het mannelijke en het vrouwelijk is, wat is het dán?

Daarvoor ga ik even uit van een groter plaatje.

In de eerste grote fase van de mensheidsontwikkeling zijn wij, samen met en onder leiding van vele krachtige kosmische wezens, begonnen met het creëren van vaste materie. Daaruit is het stenen- en mineralenrijk ontstaan zoals wij dat nu kennen. In de 2e grote fase is er leven gebracht in deze materie; levens- en sapstromen waardoor groei en voortplanting kon ontstaan, wat wij nu kennen als ons huidige etherlichaam. Uit deze 2e grote fase van de mensheidsontwikkeling is het plantenrijk ontstaan. Vervolgens, in de 3e grote fase, is dit levende organisme bezield met instincten en driften en de daarbij horende basale hersenfuncties. Uit deze 3e fase van de mensheidsontwikkeling is het dierenrijk ontstaan.

En nu bevinden wij ons in de 4e grote fase van de mensheidsontwikkeling: de indaling van het Ik, zoals dat ook gebeurt vanaf je 21e levensjaar. De wetmatigheden en dynamiek van de vierde levensfase van zeven jaar in elk mensen leven kenmerkt zich door het vormen van vriendschappen en groepen. De basis van de ontplooiing van de persoonlijkheid krijgt een impuls waardoor we leren het leven vanuit een hoger standpunt te bekijken. Je gaat anders kijken, het is alsof twee kleuren zich gaan vermengen. B.v. uit geel en blauw ontstaat groen.

De rugzak die gevuld is in onze kinderjaren mogen we gaan leren dragen. In het biografisch onderzoek wordt de fase van 21-42 jaar de spiegelfase genoemd van de eerste 21 jaar. Wat zit er allemaal in onze rugzak….?  – Een spiegeling betekent dat bepaalde levensomstandigheden of situaties kunnen samenhangen met gebeurtenissen uit vroegere levensjaren. Het eigenlijke biografiewerk begint met zielswerk. De ziel is relatie!

In de psyche of de ziel heeft in de vrouwelijke ziel een centrifugale kracht de overhand en in de man een centripetale.

De centrifugale kracht beweegt zich van het middelpunt af naar de omgeving oftewel je zoekt aansluiting bij je omgeving en kunt gemakkelijk jezelf verliezen.

De centripetale kracht heeft de neiging zich naar binnen te keren, op het eigen lichaam gericht, en heeft de neiging zich van de omgeving af te sluiten.

Er zijn dus centrifugale (vrouwelijk) en centripetale (mannelijk) krachten.

Als de centrifugale kracht de overhand heeft (verbindend, ontvankelijk, warm, kwetsbaar, meegaand gevoel, emotioneel, intuïtief, associatief, communicatief, open) sta je meer in je vrouwelijke kracht en heeft de centripetale kracht de overhand (analytisch, logisch denken, afstandelijk, verstandig, koel, strijdlustig, competitie, assertief, efficiënt, doelgericht, resultaatgericht, besluitvaardig, gericht op zichzelf en de zaak. Tunnelperspectief) dan sta je meer in je mannelijke kracht. De centripetale kracht gebruikt de wil om zich te concentreren in het denken.

In eerste instantie ontwikkelen we deze eigenschappen, maar in potentie hebben we de mogelijkheid om beide kanten volop in onze ontwikkeling te brengen. In de loop van ons leven, waarin we meer en meer onze persoonlijkheid ontwikkelen worden we ons bewuster van de in onszelf verborgen eigenschappen van de andere sekse en kunnen deze zich alsnog ontplooien. Dan worden mannen niet alleen rationeel, maar ook gevoelig en zijn vrouwen niet alleen afhankelijk van de mening van anderen, maar worden besluitvaardig en ik-bewust.

Het informatie verzamelen is dus iets wat het vrouwelijke in ons graag doet, soms om zorgvuldig allerlei standpunten tegen elkaar af te wegen of om ergens over te kunnen praten. Het mannelijke in ons vormt een mening of conclusie over iets op grond van wat hij al weet. Dat wordt uitgetest en de reacties op zijn verhaal maakt dat hij het verhaal op waarde kan gaan beoordelen. Om het ik-bewustzijn te versterken naar een vrijere manier van omgaan met de tot dan toe ontwikkelde eigenschappen is het noodzakelijk de achtergebleven stukken in de eerste 3×7 jaar op te halen.

De fase van 21-42 jaar wordt de Zonnefase genoemd. Het je bewust blijven van de zevenjaarsfasen in onze levensloop houdt ook in dat je ná het 42e levensjaar met een groter bewustzijn onze zielenkrachten in de sfeer van de ontluikende geest (krachten) tot ontwikkeling brengt.

Dit wordt het rijpen van de vruchten, onze levensvruchten genoemd. Een ontluikt zich een nieuwe en ontluikende creativiteit. Talenten en vaardigheden kunnen b.v. inzetten een andere vorm van onderwijs of in de geneeskunde. Daar waar we ‘opnieuw leren zien’ is bij uitstek naar de volgende generatie van belang. Niet om iets over te brengen, maar te wachten op hun vragen; meestal leidt dit ook tot een ‘opnieuw leren luisteren’. Ook intuïtief. Dat kan b.v. ook door je memoires te gaan schrijven of je opnieuw verbinden met het landschap van je geboorte. De zingeving die zo ontstaat is uitermate ondersteunend voor datgene wat zich in de toekomst uitgebouwd kan worden.

Ons mens-zijn komt langs deze stappen in een wat evenwichtigere en liefdevolle of wijzere manier van Zijn. Ons leven hangt samen met het ritme van de zon, ook onze polsslag slaat een zonneritme.

De zon staat voor het leven en voor het Ik; waarbij we in onze eigen biografie de bewustzijns trappen van de gehele mensheid herhalen. Volgens mij kun je het mooiste ervaren als je naar de wereld kijkt vanuit het idee dat we de fase van het inzicht bereikt hebben. Dat maakt je milder en vooral ook begrijpend naar de mens die liever nog wat ronddoolt in onwetendheid.

Ieder mens heeft mannelijke en vrouwelijke energie, je persoonlijke mix van denken, voelen en willen. Welke is dominant…?

Daar ligt vaak een grote eenzaamheid onder, de tijd waarin we nu leven toont zich in een gevoel dat we afgesneden zijn van de geestelijke wereld. Ook het natuurlijke contact met de aarde hebben we verloren. De grote vraag wordt: hoe kunnen wij deze eenzaamheid de baas worden….?

© Joke

nb deze tekst heeft altijd op de website gestaan, nu in een herziene versie opnieuw in de tijdlijn geplaatst, gr. Joke