Al vele malen heeft zij aan de deur geklopt. Juist op die momenten is een nieuwe afstemming op je eigen essentie én op het universum om je vertrouwen te vinden en je basis dieper te verankeren. De slachtoffer én de dader woont in ieder van ons!

Het oervertrouwen als zielsvertrouwen is de basis van ons bestaan. De basisveiligheid die als blauwdruk geweven is in de wateren van de Moederschoot. Daar waar we allemaal in negen maanden tijd voorzien zijn van egokrachten. Krachten en eigenschappen die de verschillende planeten ons hebben meegegeven toen we naar de aarde afdaalden om geboren te worden. 

Als de ziel, na haar indaling, hier op aarde langzaam ontwaakt en beseft waar ze is, is ze meestal van slag af. Ze heeft, lijkt het, geen gebruiksaanwijzing voor het leven meegekregen, geen reisgids voor de planeet aarde. Het doel is de reis en je kunt niet anders dan besluiten stapje voor stapje te gaan ontdekken en erop te vertrouwen dat je voldoende bagage bij je hebt voor de reis van je leven.

Er zit niets anders op dan op weg te gaan vanuit een innerlijke houding van vertrouwen verder te gaan. Vind je dit vertrouwen in jezelf niet, neem dan van mij aan dat je kunt terugkeren nádat je inzicht vond ik je dader-slachtofferpatronen op het moment dat vertrouwen zich terugtrok. 

De tweede levenshelft is een uitgelezen kans om de ziel te laten opbloeien.

Dit is een proces wat je kunt aangaan door zelfregie, wat is zelfregie? Wat is de rol van de regisseur, is dat een andere rol dan leiderschap?  Het is de rol van een regisseur om de regie te nemen, zowel innerlijk als uiterlijk je te voegen naar de wetmatigheden van je oorsprong. 

Om meer de regie in je eigen leven te nemen, moet je jezelf goed kennen en het eigenaarschap kunnen nemen over de loop van je leven in relatie tot je omgeving. Ook als het niet loopt zoals gehoopt nodigt het eigenaarschap je uit tegenslagen toch te aanvaarden als een eigen keuze…..het zijn de Wegwijzers naar diepgewortelde en ingesleten patronen. Wij leven immers in een tijd waarin we meer en meer groepsverbanden verlaten. In de oudheid was de mens nog onderdeel van een geheel. Alleen een volk of een stam had een levensgeschiedenis. Dit is onlosmakelijk verbonden met jou en tegelijk heeft ieder mens een eigen ritme bij het lopen. Dit is ook een prachtige metafoor voor de levensloop en het vinden van het eigen levensritme. 

Als er oordelen zijn begrijpen we (karmisch gezien) iets niet en wijzen het af. Het ego wijst immers altijd van zichzelf af. De draak als tegenhanger van vertrouwen komt tot ons om ons het meesterschap over ons ego te leren. Het is immers het hoger IK die zélf vragen aan ons stelt en aan onze innerlijke deur klopt opdat wij wakker worden, op zoek gaan en aan onszelf gaan werken. Zo nemen deze krachten in ons toe en kan het vertrouwen in onszelf, in de medemens en in de samenleving gaan groeien en kan het gesprek weer ons contactmiddel zijn.

Oude energieën trekken zich terug wanneer je je richt op vertrouwen en overgave. Beweeg mee op de energiestroom van de Nieuwe Aarde, dat is de energiestroom van Liefde. Ons liefdesvermogen maakt deel uit van de krachten van ons etherische lichaam. Daarom kan dit lichaam ook ons liefdeslichaam genoemd worden. Een andere manier om iets van de kwaliteiten van het etherlichaam te bespeuren, is door te kijken naar je eigen levenskracht, je vitaliteit. Ook kun je ervaren dat ons geheugen sterk met het etherlichaam verbonden is – een belangrijk inzicht voor de pedagogiek (opvoeding en onderwijs) 

Alles wat etherisch is, is ook ritmisch en cyclisch

Vertrouwen in jezelf is waar het op aan komt – ja zeggen tegen je leven en het voorwaardelijke vertrouwen omzetten naar basis-vertrouwen. Alle kinderen en alle ouders weten het: goed ouderschap is een hele kunst. Het verhaal vertellen is een eerste belangrijke stap in de zoektocht naar erkenning en verwerking van de geschiedenis. Meestal zijn karaktereigenschappen ons de baas, in plaats van dat wij meester over hén zijn. In aanleg ben je misschien een gevoelsmens, een denker of vooral een wilskrachtig mens. Biografiekunde is een methode die deze drie grote krachten ondersteunt bij het integreren. Het werkwoord is vertrouwen; vertrouwen als zielsvertrouwen mét haar kwaliteiten, dat zijn de krachten van denken, voelen en willen. Daardoor komt Zelfkennis dichterbij en waar Zelfkennis aanwezig is woont ook het geweten, wat een ander woord is voor het zielsvertrouwen of oervertrouwen. Zij spreekt de taal van het geweten, je morele kompas

Vertrouwen is het aandurven alles zichzelf te laten ontvouwen….

Voor wie gevoelig is voor symboliek. Met de metafoor van de boom kun je de opbouw volgen van de levensfasen. Ook de Zwarte Madonna en de drie Maria’s kun je verbinden met de levensfasen en het denken, voelen, willen. 

In het aardse leven van de individuele mens onderscheiden we een zevenvoudig ritme.

Ontwikkelingsfasen van het menselijk leven:
0 – 7 jaar de mens werkt aan de bouw van het fysiek lichaam, het willen aarden. 
7 -14 jaar de mens werkt aan functioneren, het etherisch lichaam ontwaakt, het gevoel
14-21 jaar het astraallichaam wordt geboren en verder ontwikkeld, het denken
21-28 jaar de geboorte van het ‘Ik’ in de gewaarwordingsziel en de ontwikkeling van de gewaarwordingsziel
28-35 jaar de geboorte van het ‘Ik’ in de verstands-gemoedsziel en de ontwikkeling van de verstands-gemoedsziel
35-42 jaar de geboorte van het ‘Ik’ in de bewustzijnsziel en de ontwikkeling van de bewustzijnsziel
42-49 jaar het voorbereidend werk voor de ontwikkeling van het Geestzelf
49-56 jaar het voorbereidend werk voor de ontwikkeling van de Levensgeest
56-63 jaar het voorbereidend werk voor de ontwikkeling van de Geestmens

De wilskrachten verhogen zich tot intuïtieve vermogens waarna het geweten haar plek volledig kan innemen. Zo bezien komt alles uit voor of warmte voort. Want alles wat we met onze ogen kunnen zien en met onze handen kunnen beetpakken is – via verschillende fasen – uit een oertoestand van vuur of warmte ontstaan. De vier heren van karma waken over deze vier oer-elementen volgens de wet van de vergeldende rechtvaardigheid of van oorzaak en gevolg.

Wij oogsten in een volgend leven wat wij zaaien. Wil je in een volgend leven een goed geheugen hebben, dan moet je nu geheugen oefeningen doen en vaak terugkijken om de herinnering te leren bewaren. Wees als een vlinder. Vlinders van beweging op weg naar verandering.

© Joke – fluisteralsjeblieft