Zoals het Oosten van oudsher gericht is op de beweeglijkheid van de zeven chakra’s, zo is het Westen meer georiënteerd op de reis langs de zeven planeten – beiden noemen dit de Boom van het Leven. De wortels, de stam en de kroon van de levensboom in de oosterse filosofie toont zich als een boom binnen in het menselijk lichaam en wordt ervaren als de reis naar binnen. De indeling naar planeetsferen is ook al heel oud en loopt als een rode draad door de geschiedenis van het Westen. Als er gesproken wordt over ‘poorten’ of ‘wachters’ bevindt je je op een drempelmoment waarin een opening wordt geboden om te veranderen, te transformeren en een nieuwe richting in de slaan om dichter bij je levensopdracht te komen.

De zeven vruchten van de Boom van Leven in onze binnenwereld:

De energiecentra in elk mens slingert zich langs de ruggengraat en worden chakra’s genoemd. Vanaf het stuitje tot en met de kruin kun je zeven chakra’s vinden. Zeven chakra’s of lotusbloemen, met elk een mannelijke en een vrouwelijke zijde, bewegen zich afwisselend in een stroom van mannelijke en vrouwelijk energie.

De onderste drie chakra’s zijn het meest verbonden met de aarde, met het aardse zijn – vrijwel alle blokkades in de hogere chakra’s zijn terug te voeren op emotionele wonden in de onderste drie. Anders gezegd: Waar veel emotie huist woont ook de draaglast van het onbewuste. Wat het onbewuste precies is, weten we niet zeker. Misschien mogen we zeggen dat het onbewuste alles is wat in je omgaat waar je je niet bewust van bent. Het is het onbekende wat op dit moment ‘buiten je geest’ valt maar je wel beïnvloeden wat deel uit maakt van het onbewuste.

Emoties zijn een vorm van energie die we in ons lichaam ervaren. Een herhaalde emotie kan een blijvend krachtenveld scheppen; het zijn deze krachtenvelden die in verband worden gebracht met chakra’s. De zeven chakra’s zijn verantwoordelijk voor onze spirituele bewustzijnsgroei, psychisch-emotionele ontplooiing en lichamelijke gezondheid. Als knooppunten van de lichamelijke, emotionele en spirituele kanten van ons zijn dragen we zo ook in elk chakra veld een nalatenschap mee, immers elk chakra kent een vrouwelijke en een mannelijke component…..

Het zelf handhavende mannelijke en het ontvankelijke vrouwelijke slingert zich langs de ruggengraat om de zeven chakra’s heen omhoog en omlaag. Als het niet stagneert en in haar tegendeel keert.

In het werken met de chakra’s kun je geleidelijk aan balans herwinnen, maar om het evenwicht tussen de chakra’s tot stand te brengen is het belangrijk inzicht te vinden in de levensgebieden waar jij ‘knopen’ ervaar. Een steen in je maag, een brok in je keel of knikkende knieën etc . Op welke levensgebieden ben je te energiek dan wel te meegaand en waar mag jij actie ondernemen op een wijze dat je onbalans weer meer in evenwicht kan gaan komen en de energie weer stromen kan?

Lees je verder onder de afbeelding…?

We voelen ons allemaal thuis in één van de zeven chakra’s. Wat zijn chakra’s eigenlijk? ‘Chakra’ als woord of term komt uit het oude Sanskriet en betekent: ‘wiel van Licht’.  Zijn de chakra’s in balans dan merk je dat ‘de wielen van Licht draaien’ en zijn al onze lichamen in evenwicht. Chakra’s worden ook lotusbloemen genoemd of de bloemen van de levensboom. Energiecentra.

Binnen het energieveld van de mens ( je aura) kunnen we zeven hoofdcentra of ‘chakra’s onderscheiden, die corresponderen met bepaalde lichaamsgebieden en bepaalde levensthema’s en deugden die erkent willen worden. Wie liever werkt met de elementen mag de vier onderste chakra’s verbinden met de vier elementen resp. aarde, water, vuur en lucht. Het hartchakra (lucht) is het orgaan waarin het ‘hogere’ of gezuiverde denken, voelen en willen in ons samenkomt. Het element ‘lucht’ – is dan ook vooral het hartchakra wat een krachtige ontwikkeling doormaakt. Het is immers het Centrum in onze ziel. Hier huist Liefde voor alles wat leeft, een Liefde die groter is dan het menselijke ‘ik hou van jou’ – het is een Liefde die doet uitstromen naar ieder en alles dat die Liefde nodig heeft. Ook in je spreken…..

In vrijwel alle tradities, ook de oeroude is de betekenis van de ruggengraat als microkosmische‘ levensboom’ in het menselijk lichaam bekend. Twee slangen, de donkere en de lichte wentelen zich als Kundalini-energie om de ruggengraat omhoog. Zij brengen bij hun beider ontmoeting in voorhoofd bij het derde oog een gevleugeld kosmisch bewustzijn tot stand. De vogel rijst op als een Phoenix uit de top van de as van de levensboom.

De taal van de levensboom in het klein toont zich in het menselijk lichaam en wordt al vanaf oudsher gebruikt bij het beschrijven van de onderwereld – middenwereld- bovenwereld. De ruggengraat is als de Axis Mundi: de ‘As der werelden’ of de stam(boom) die symbool staat voor leven op aarde en het stromen van de levensenergie.  De onder-midden en bovenwereld van het denken, voelen en willen bepalen onze binnenwereld van ons verleden, heden en onze toekomst. Hier ligt de basis van alle polariteit daar waar nog geen synthese heeft plaatsgevonden!

Net zoals we de wind zien aan het bewegen van bladeren en takken, zo kunnen we de chakra’s zien aan wat we om ons heen scheppen. De mannelijke en het vrouwelijke elementen in onze ziel kunnen we leren aflezen aan de chakra energie die langs de ruggengraat omhoog en omlaag reizen blijft.

De innerlijke boom gaat bloeien als de zeven ‘wielen van Licht draaien’ en glanzen. Dan zijn al onze lichamen in balans en kunnen we balanceren tussen de tegenstellingen of dualiteiten. In patriarchale tijden verloren we de balans, maar het hart kent nog steeds de gulden Middenweg…..

als je de grondtoon van je Hart gevonden hebt, is het alsof je de bijen (weer) hoort zoemen….fluisteralsjeblieft….lees je verder?

Wat is dan de nieuwe Hermesstaf? In de oude energiestroom en dus de oude Hermesstaf ging de energie omhoog. In onze tijd, de tijd van de Nieuwe Hermesstaf is sprake van een omgekeerde energiestroom: We brengen de  kosmisch Goddelijke energieën die we ontvangen in de Kruinchakra door de  andere chakra’s omlaag tot en met het wortelchakra. We brengen deze  kosmisch krachten door ons wezen heen op Aarde. Zo verbinden we Hemel en Aarde in onszelf door de ontwikkeling die begint bij de bewuste samenwerking van de hogere chakra’s. We worden ons dan bewust dat we een Mens-in-wording zijn en bouwen aan de menselijke tempel waar de toekomstige mens eens als volmaakte mens de Hemel op Aarde heeft gerealiseerd. Deze ontwikkeling begint bij het keelchakra overigens. Het keelchakra vormt de belangrijkste verbinder vormt tussen het voorhoofd- en het hartchakra; is het keelchakra uit balans is het belangrijk dat je gaat waarnemen waar het begonnen is of mee te maken heeft en durft te benoemen wat je zelf ervaarde. Zo breng je de tweezijdige werkzaamheid van dit zo gevoelige, geestelijke orgaan weer meer in evenwicht. Waarnemen én benoemen als mannelijke en vrouwelijke kanten van dit keelchakra. Anderzijds is stagnatie ervaren (en dat is bij de meesten van ons aan de gang) ervaren dat (bijna) niets meer vanzelf gaat en zelf ook (oude en nieuwe) fysieke problemen opspelen als een knoop die opgelost wil worden.

Het Mens-zijn is de boom waarin alle ervaringen en alle kennis ligt besloten waarmee je de hele (familie) stamboom mét alle inwonende sferen in trilling brengt.  Dat is goed nieuws, vooral voor onze kinderen…..

http://www.fluisteralsjeblieft.nl  2009-2023

Plaats een reactie