Gevoelige mensen voelen vaak heel goed aan wat er in vorige levens op aarde is gebeurd. Vaak dragen zij herinneringen met zich mee aan oorlogen, vervolgingen en andere vormen van agressie. Herinneringen waarin zij het goede probeerden te doen en op een gewelddadige manier werden afgewezen. Je kunt je positieve energie in jezelf gebruiken om nog gevoeliger te worden, nog dieper in de ander te duiken en om die ander werkelijk te begrijpen.

In het moment van nu kun je positiviteit beoefenen. De kracht van positief denken kan zich al tonen als je op een zachte, liefdevolle manier aan jezelf denkt. Denk eens op zachte, liefdevolle manier aan jezelf en hoe je deelnemer bent aan het universele geven en ontvangen van liefde. Als er iets gebeurt wat je niet wilt, kijk je daar bewust naar en onderzoek je wat je in het NU kunt doen.

In dit besef kun je misschien voelen dat alle conflicten in jou en in de wereld ontstaan omdat er in het moment van het conflict een rechtstreekse ervaring van Liefde ontbreekt. Liefde is synoniem voor Licht die zich op aarde toont in bewustwording. Anders gezegd: we kunnen alleen die mate van liefde ontvangen, die we bereid zijn te voelen. Als we positiviteit willen beoefenen bevorderen we de  ontwikkeling van het openen van de bladeren in de lotusbloem van het hartchakra. Het hartchakra is de spil van alle chakra’s en zorgt voor de doorstroming van de ‘energie’ van de hogere naar de lagere chakra’s en andersom. Daarover schreef ik al eerder en vaker en vind je door even terug te bladeren op deze website of door ‘menu’ aan te klikken en de ‘levensboom’ te openen.

Positiviteit beoefenen is gemakkelijker als je je eigen tuin als voorbeeld neemt. Misschien heb je een prachtige groene tuin, misschien heb je een betegelde tuin of plantenpotten die je onderhoudt. Het beeld van jouw tuin vormt jouw stukje grond op aarde. Op dezelfde manier heb je ook een stukje van het universum in je innerlijke tuin. Dat stukje ben jij, het is jouw binnenwereld.

Wij zijn immers burgers van twee werelden: de buitenwereld en onze binnenwereld. In mijn tuin zijn naast zonnige plaatsjes ook schaduwrijke plekken. De avondzon zet heel mijn tuin in het zonnige geel, rozig groen of oranje goud afhankelijk van het seizoen waarin we leven. Misschien is dit een metafoor voor de verbinding die samenkomt door mens en wereld met elkaar te verbinden. Het beoefenen van positiviteit omarmt beiden; het goede of wat jij goed noemt en alle meningen en vooroordelen die in je opkomen.

Het is bij de positiviteitsoefening de kunst om naast het lelijke en slechte  of wat moet ook het positieve waar te nemen.  Het beoefenen van positiviteit is zo een oefening in het negatieve alsnog het positieve op het spoor te komen. Zo wordt het een oefening die denken en voelen combineert en ook nog eens je omgeving interessanter maakt. Hoe ga jij om met grenzen, is je tuin begrensd, ommuurd, is er openheid, wonen er dieren en welke kleuren zijn favoriet?

Het wordt nog boeiender als je gaat terugkijken. De terugblik oefening toepassen op hoe je omgeving op jouw tuin reageert is niet zo vruchtbaar. Vaak hoor je alleen maar jezelf. De stappen van de terugblik oefening kun je doen aan het einde van je dag. Nog even terug mijmeren op je functioneren van de voorbije dag doe je misschien al. Heb je weleens je dag doorgenomen door van de avond terug naar de ochtend gaan? Stap voor stap terugblikken schenkt je bewustwording over wat je deed, soms ook over wat je erbij voelde of dacht. Het is een mooie oefening om je wilskracht te richten. De terugblik wordt zo als een zaadje die doorwerkt in je dromen, maar kan ook nieuwe frisse gezichtspunten bij je doen binnenvallen. Deze frisse gezichtspunten geven energie voor ‘de toekomst’.

De terugblik oefening geeft energie voor ‘de toekomst’ – de dag van morgen. Daar zijn we bijna allemaal op gericht. Onze klok tikt voortdurend vooruit en net zo richten wij ons op de tijd die voor ons ligt. De terugblik oefening ervaar ik zelf als een oefening in het terug denken. Een Achterwaarts denken.

Het terughalen van wat er speelde tijdens de achter je liggende zevenjaarsfasen is voor veel mensen geen geliefde bezigheid. Wie zich schoolt in de terugblik oefening of het achterwaartse denken zal merken dat gaandeweg vanzelf antwoorden komen bovendrijven op vragen die je jezelf stelt. Antwoorden komen bovendrijven alleen al door me te verbinden met mijn alledaagse werkelijkheid en de terugblik oefening daarop. Je zou kunnen zeggen dat de terugblik oefening je leert kijken tot voorbij de buitenkant.

De terugblik oefening aan het einde van de dag schenkt je dromen, sommigen merken dat het droomleven verandert en anderen herinneren zich ineens bij het wakker worden meer over wat gedroomd is. Zo bezien is het achterwaartse denken een denken wat zich meer richt op de binnenwereld, de wereld waar onze ziel te vinden is.

Dit kosteloze artikel wordt je aangeboden door http://www.fluisteralsjeblieft.nl hier kun je ook reageren of vragen stellen. Door de link te delen kunnen meer mensen inzicht vinden in de eigen processen van denken, voelen en willen. Het is immers een wetmatigheid dat zolang je niet ja zegt tegen het universum, je eigenlijk ook nog geen ja gezegd tegen jezelf.

In het biografisch onderzoeken van de tijd met biografiekunde, wat eigenlijk menskunde is die zich bezig houdt met ontwikkelingsstadia van mens en aarde, laat de moderne astrologie het afweten.

De moderne astrologie laat het afweten als we vragen stellen over de samenwerking tussen de goden en mensheidsontwikkeling. Dat onze indeling van de zeven dagen in de week hiermee samenhangt en ons ‘vertelt’ over de zeven grote ontwikkelingsstadia van mens en aarde komt langzaam weer terug in ons bewustzijn.

Daarover gaan o.a. de maansknopen, onder de afbeelding van dagboeken kun je hierover verder lezen.

Bij het ouder worden en oud zijn kunnen we vroegere belevenissen en wederwaardigheden verzilveren en als een moderne alchemist goud maken van onze levenservaringen. Zoals bij alle vaardigheden vraagt dit inzicht en oefening.

De terugblik oefening of het achterwaartse denken is dan ook zeer behulpzaam bij het werken met de maansknopen in de eigen levensloop. Wat zijn maansknopen? Maansknopen zijn géén hemellichamen. In de kringlopen van Maan rond de Aarde en van de Aarde rond de Zon vormen de maansknopen de raakpunten. Maansknopen bewegen tegen de klok in. De afdalende Zuidelijke Maansknoop wijst op het verleden, de opstijgende Noordelijke Maansknoop op de toekomst. Ze bevinden zich precies tegenover elkaar als je de dierenriem erbij pakt. De as , de Levenslijn, tussen de maansknopen is de weg die wij bewandelen. We voelen ons vertrouwd bij ervaringen uit het verleden, vallen daar ook vaak op terug. Nieuwe ervaringen en frisse gezichtspunten worden helderder als je de opstijgende Noordelijke Maansknoop erbij pakt. Op internet vind je veel tabellen om hier wegwijs in te geraken.

Het terugkeren van de maanknoop in het ritme van ca. 18½ jaar werkt in op de psyche van de mens. Vaak komt er gedurende een maanknoop ‘iets’ vrij waardoor ruimte ontstaat voor de geboorte van nieuwe zonnekrachten.

De eerste maansknoop, als we 18 jaar en 6 maanden zijn zet ons zelfstandig denken in gang. De tweede maansknoop, rond het 37e jaar, laat ons onze voorgeboortelijke plannen voelen en komt onze levensopgave in de aandachtsfeer. De derde maansknoop valt omstreeks het 55 levensjaar en 6 maanden. In deze periode stellen we onszelf vragen over onze mogelijkheden, wat willen we aan taken oppakken voor de mensheid….? De derde maansknoop valt bijna samen met de overgang tussen twee zevenjaarsperiode die zich ook kan tonen als een terugblikken en een voorbereiding voor de toekomst.

In onze biografie herhalen we de bewustzijnstrappen van de biografie van mens en aarde. Dat is wat de dualiteit man-vrouw ons leert en ook aan te gaan is met je vragen over de oorlog. De spanningen tussen Oost en West (Oost-Europa en West-Europa) nemen zorgwekkende gestalten aan als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Als je durft voorbij de buitenkant te kijken, kun je je dieper gaan verbinden met wat er eigenlijk op de achtergrond speelt. Door te lezen of je te verbinden met de tegenovergestelde opvattingen stap je uit je eigen gelijk of het gedachtengoed van anderen. Het streven naar eenwording begint altijd met het je innerlijk te verbinden met de tegenovergestelde opvattingen. De terugblik oefening of het achterwaartse denken laat ons zien dat mensen in hun individuele ontwikkeling kiemen legt voor de toekomst van de hele mensheid. De nieuwe wereld is dan een wereld waarin wij beseffen hoe waardevol het menselijk contact is en hoe we snakken naar nieuwe vormen van samenwerken en samenleven.

© www.fluisteralsjeblieft.nl

meer over de compassie oefening lees je hier: https://bit.ly/3mco7zk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s