In het huis van de taal zijn woorden als lichaam, ziel en geest voortdurend in ontwikkeling. In het biografisch onderzoek doorheen je eigen levensloop is het mensbeeld van groot belang. Ieder mens heeft een eigen levensverhaal. Dat verhaal vraagt om erkenning, heeft bestaansrecht in de gelaagdheid van het mens-zijn. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen ziel en geest?

Het vierledig mensbeeld, waarin de mens wordt beschreven in vier wezensdelen: fysieke lichaam, etherlichaam, astrale lichaam en ik-organisatie is een wat zorgvuldigere omschrijving van wat de meeste mensen wel kennen als lichaam, ziel en geest.

In onze levenstekening kun je terugvinden dat in de eerste drie levensfasen het lichaam wil ontwikkeld worden om als instrument van de ziel en de geest te dienen. Daarbij wordt in de eerste fase (0 – 7 jr) vooral het fysieke lichaam ontwikkeld, in de tweede fase (7 – 14 jr) het etherisceh
lichaam en in de derde fase (14 – 21 jr) het astrale lichaam. Het astraal lichaam of de ziel is de intermediair tussen hemel en aarde. Tussen lichaam en geest. In de ziel zijn dus alle ervaringen opgeslagen die je tot nu toe op aarde hebt opgedaan. Daarom heet het ook ziele-ontwikkeling. De geest hoeven we niet te ontwikkelen.

Het proces van bewustwording is enerzijds als het de wereld in trekken met een rugzak, maar ook een metafoor voor datgene wat zich in de ziel afspeelt. Wat zit er allemaal in en hoe kun je al die ervaringen of ruwe stenen slijpen zodat onze ziel een spiegel wordt voor het geestelijke licht.

Wakker worden voor de ziel en deze polijsten kunnen we pas ná het 21e levensjaar. We hebben dan een volle rugzak, gevuld in de jeugdjaren en reiken uit naar manieren om deze ook te dragen. Het draaglijke bevat alles wat jij hebt verzameld…..

Het ik, onze geestelijke impuls of identiteit brengt intenties mee uit de tijd voorafgaand aan de geboorte die op aarde in de vorm gebracht wil worden. Intenties raken je levensmotivatie en heeft een nauwe relatie met de in de kosmos bedachte individualiteit die past bij de geestelijke kiem die op aarde in een fysiek instrument de levensopdracht kan waarmaken!

Het IK, onze individualiteit of mens-zijn brengt dus eigenschappen mee die uit de invloed van de dierenriemsfeer, de planetensfeer, de elemnten en de fysieke erfelijkheid stammen. Het zijn de vier snaren waarop ons mens-zijn de levensmuziek kan laten klinken. Talenten die het mogelijk maken de levensmotivatie op aarde te verwerkelijken en meer geestelijk licht in het lichaam op te nemen. De goddelijke vonk, vlam etc….

Talenten worden vaardigheden; begaafdheden die van binnenuit opnieuw vorm moeten krijgen in deze grote fase van het mens-zijn die we ieder op zich mogen aanvaarden maar ook op wereldniveau nu een grote rol speelt. Het is een grote oefening om de hindernissen (die ook centraal staan in het mensenleven vanaf 28 -35 jaar) bewust te worden en te ontwikkelen tot iets wat bij je gaat horen.

Elk leerproces berust op deze omvorming en wat niet geleerd wordt is als een inspanning die nooit verloren gaat, maar zogezegd bewaard blijft!

In elke levenscrises kun je de vraag stellen wat was er in mijn leven komende uit het verleden en hoe reikt het de hand aan de toekomst? Zo is elke crises een moment die een voorvoelde verandering niet kan doorvoeren, maar niet in staat is de oude situatie (gedachte, gewoonte of aanname) los te laten.

Ons biologisch lichaam is van aardse oorsprong, net als het ego – en aan de andere kant leeft een hoger-ik in ons dat van geestelijke oorsprong is. Beide stromen worden door de conceptie verenigd en als grondstemming van de ziel (waar één van de vier elementen de boventoon voert) het temperament bepaald.

Omdat we op aarde de overgang maken naar de 4e dimensie*, waardoor de fysieke materie op een hoger niveau gaat trillen, kunnen onze lichamen een substantieel groter deel van ons geestwezen gaan dragen

De tendens naar verzelfstandiging wordt in de tweede helft van je jaren twintig versterkt, dat komt omdat je eigen denken zich verdiept en je wat meer overzien kunt. Het ik dat je tot dan toe ontwikkeld hebt en steeds sterker wordt, wordt daarom ook wel het ‘ego’ genoemd. Zonder een ego-ontwikkeling kom je niet los van je omgeving om zelfstandig op jezelf te leren staan. Het unieke en eigene of het anders en verschillend zijn kan dan onvoldoende uit de verf komen. Door de bevrijding van wie of wat je denkt te zijn, komt dat wat je werkelijk bent vanzelf weer tevoorschijn….Biografisch leren van je verleden opent de toekomst waar we allemaal naar verlangen!

Het element dat in principe vrij met die eigenschappen kan omgaan is je individualiteit, je ik.
Het ‘IK’ is iets anders dan het ego, het ego is vooral gericht op eigenbelang- het ‘IK’ kan pas ontstaan als het eigenbelang opgeofferd is en je je leven schept overeenkomstig de rode draad die je al aan het begin van je leven gegeven is.

© Joke- fluisteralsjeblieft

Plaats een reactie